Littekens

Hoe ontstaat een litteken?

Aan ieder litteken gaat een wond vooraf. Normaal gesproken zal het genezingsproces van de wond bij gezonde en gunstige omstandigheden leiden tot een “mooi” en niet verkleefd litteken.

Na een trauma door een ongeval of operatie kunnen littekens overblijven die pijnlijk zijn, jeuken, dikker worden of verkleefd raken aan het onderliggende weefsel. Ook kan het dat je geen klachten ervaart, maar dat je het litteken cosmetisch storend vindt. Voor beide redenen ben je bij de huidtherapeut op de juiste plek.

Soorten littekens

Er wordt onderscheid gemaakt tussen de volgende littekens:

  • Acne-littekens. Klik op het woord voor meer informatie.
  • Atrofische littekens. Dit zijn littekens die verzonken zijn in de huid door een tekort aan weefsel. Het littekenweefsel is vaak dun en licht doorschijnend.
  • Hypertrofische littekens. Dit zijn littekens die verheven zijn boven de huid. Tijdens het wondgenezingsproces is er teveel bindweefsel aangemaakt, waardoor het litteken verdikt en stug is.
  • Keloïd. Een litteken die lijkt op een hypertrofisch litteken, maar keloïd kan ook door blijven groeien buiten de wondranden.
  • Normale littekens. Dit is, zoals het al zegt, een normaal litteken die goed is geheeld. In sommige gevallen kan een normaal litteken cosmetisch storend worden gevonden.

Behandeling van littekens

De huidtherapeut gaat eerst beoordelen welk soort litteken het is en uitvragen wat de hulpvraag is. Voorbeelden van hulpvragen zijn: het litteken minder rood maken, het litteken vlakker maken of minder klachten ervaren. Op basis van het soort litteken en de hulpvraag wordt er samen met u gekeken naar de behandelingsmogelijkheden. Soms is een combinatie van behandeling nodig om het gewenste resultaat te bereiken.