Littekentherapie

Hoe werkt de behandeling?

Littekentherapie omvat alle soorten behandelingen die gericht zijn op het verminderen van een litteken. Deze vermindering kan er voor zorgen dat het litteken soepeler, egaler, minder rood en minder opvallend is. Ook kunnen eventuele klachten zoals jeuk en pijn verminderen. Bovendien kunnen bewegingsbeperkingen worden verminderd door opheffing van de verkleving van de onderlaag. Littekens worden o.a. behandeld door middel van verschillende massagetechnieken, ook wel littekenmassage genoemd. Om een litteken zo optimaal mogelijk te verbeteren, wordt littekenmassage vaak in combinatie met onderstaande behandelingen ingezet:

  • Fractional laser ResurfX. Deze methode stimuleert de collageen- en elastine aanmaak d.m.v. laserlicht. Het litteken wordt vlakker, soepeler en minder opvallend.
  • Camouflagetherapie. Het litteken kan met medische camouflage minder opvallend worden gemaakt.
  • Microneedling. Vibrerende naaldjes zorgen voor de aanmaak van collageen en elastine. Het litteken wordt hierdoor soepeler en minder opvallend.
  • Microdermabrasie. Met deze techniek wordt het litteken afgeschaafd. Dit zorgt voor afvlakking van het litteken.
  • Siliconenpleisters. Een verdikt litteken wordt hierdoor soepeler, egaler en minder rood van kleur.
  • Contourverbetering LPG. De behandeling met de LPG kan ervoor zorgen dat een litteken los wordt gemaakt van de onderhuid. Hierdoor raakt het litteken minder verkleefd.

Hoe ziet de behandeling eruit?

Tijdens de intake zal er naar het litteken worden gekeken en de mogelijke behandelmethodes worden met u besproken. De huidtherapeut zal een persoonlijk behandelplan opstellen en zal de gekozen (combinatie)behandeling aan u uit leggen. Op die manier weet u wat u kunt verwachten. Na de (combinatie)behandeling kunt u soms enkele dagen iets meer last krijgen van het litteken. Dit is een normale reactie, omdat aan het litteken ‘gewerkt’ is.

Resultaat van de behandeling

Het resultaat is afhankelijk van de voortgang, ernst van het litteken en achterliggende factoren. Elke behandeling geeft geleidelijk verbetering. Vaak zijn er meerdere (combinatie)behandelingen nodig voordat er duidelijk zichtbaar resultaat is. De huidtherapeut zal tijdens het intakegesprek het aantal verwachte behandelingen met u bespreken. Bij littekenmassage en bij behandeling met LPG wordt er in de beginfase vaak 2 tot 3 keer per week behandeld, terwijl bij andere behandelingen er iedere 4 weken wordt behandeld. Alle behandelingen zullen er voor zorgen dat u minder klachten ervaart en dat het litteken minder opvalt, maar een litteken zal nooit helemaal verdwijnen.

Vergoeding door uw zorgverzekeraar

In sommige gevallen kan littekentherapie vergoed worden door uw zorgverzekeraar. Tijdens het intakegesprek kan de huidtherapeut dit voor u nakijken.