Microneedling

Hoe werkt de behandeling?

Microneedling kan voor veel verschillende indicaties worden ingezet: o.a. huidveroudering, acne-littekens, striae, grove huidstructuur en littekens. Het is een methode waarbij met vibrerende miniscule naaldjes kleine kanaaltjes in de huid worden gemaakt. Deze gaatjes zijn niet zichtbaar met het blote oog, maar stimuleren de huid op een natuurlijke wijze te genezen. Hierbij komen huideigen groeifactoren vrij die de aanmaak van collageen en elastine stimuleren. De huid wordt hierdoor voller, gladder, weerbaarder, steviger en egaler van kleur. Ook zorgt de behandeling voor een betere opname van huidverbeterende werkstoffen die tijdens de behandeling gebruikt worden.

Hoe ziet de behandeling eruit?

Tijdens het intakegesprek wordt alle informatie besproken en aan u uitgelegd. Het is belangrijk om minimaal 4 weken vóór en 4 weken na de behandeling het behandeld gebied zo min mogelijk bloot te stellen aan zonlicht of een zonnebank. Het dagelijks smeren van minimaal factor 30 is hierbij tevens aan te raden. Als de huid zongebruind is, kan er helaas niet behandeld worden. Er wordt ook gevraagd naar uw medicijngebruik, omdat sommige medicijnen uw huid gevoeliger maken.

U neemt plaats in de stoel en uw huid wordt gereinigd met een geschikte reiniger. De huid wordt vervolgens ontvet met een huidalcohol. Er wordt een serum op de huid aangebracht en de instellingen worden bepaald. De behandeldiepte, variërend van 0,5 tot 2 mm, is afhankelijk van de indicatie en het huidoppervlak. Het apparaatje wordt over de huid heen bewogen en de naaldjes vibreren op en neer. De behandeling geeft een licht scherp gevoel, maar is goed te verdragen. Indien nodig, kunt u voor de behandeling een verdovende crème opsmeren. Deze is verkrijgbaar op recept en zorgt ervoor dat de behandeling aangenamer wordt. Tijdens de behandeling kunnen er wat puntbloedinkjes zichtbaar zijn. Dit is een normaal verschijnsel. Als het gehele gebied is behandeld, reinigt de huidtherapeut de huid opnieuw. Tot slot wordt er zonnebrandcrème aangebracht.

Direct na de behandeling zal de huid er rood uitzien. De huid kan warm en irriterend aanvoelen. Ook kunnen er bloedpuntjes zichtbaar zijn. Deze reacties zijn kortdurend en zijn meestal binnen 1 tot uiterlijk 5 dagen weg. In de eerste week van de behandeling kan de huid licht gaan schilferen en u kan een trekkerig/strak gevoel hebben van de huid. Dit is een normale reactie, waarbij zichtbaar de huid aan het vernieuwen is. Het is tevens belangrijk om niet aan eventuele korstjes of velletjes te trekken/krabben, om littekenvorming en pigmentreacties te voorkomen.

Resultaat van de behandeling

Er zijn vaak meerdere behandelingen nodig om het resultaat te bereiken. Meestal is een verbetering van de huid na ongeveer 4 tot 6 behandelingen zichtbaar, met een interval van 3 tot 6 weken. Het eerste resultaat is te zien na ongeveer 4 weken. De huid zal gladder aanvoelen en er egaler uitzien. Het eindresultaat is afhankelijk van de behandelindicatie, leeftijd en huidconditie. Het eindresultaat is tevens niet direct zichtbaar, omdat de huid tijd nodig heeft om collageen en elastine aan te maken. Dit proces kan een aantal weken tot een aantal maanden duren. Her verwachte aantal behandelingen, gericht op uw indicatie, zal met u worden gesproken tijdens het intakegesprek.