Laser/IPL ontharen lichaam

Hoe werkt de behandeling?

Laser of IPL ontharen is een geschikte behandeling voor mannen en vrouwen die ongewenste haargroei op het lichaam hebben. Op die manier hoeft u niet meer te scheren, harsen, epileren of ontharingscrèmes te gebruiken. Tijdens de behandeling wordt het pigment in de haren verwarmd door de energie van de laser. Hierdoor wordt het haarzakjes vernietigd en kan er uiteindelijk geen nieuwe haar meer terug groeien. Er zijn altijd meerdere behandelingen nodig zijn, omdat alleen haren in de actieve groeifase effectief behandeld kunnen worden. Van de buitenkant is het niet zichtbaar in welke fase de haren zitten en daarom is het per persoon verschillend hoeveel behandelingen er nodig zijn.

Hoe ziet de behandeling eruit?

Tijdens het intakegesprek wordt alle informatie besproken en aan u uitgelegd. Het is belangrijk om minimaal 4 weken vóór en 4 weken na de behandeling het behandeld gebied zo min mogelijk bloot te stellen aan zonlicht of een zonnebank. Het dagelijks smeren van minimaal factor 30 is hierbij tevens aan te raden. Als de huid zongebruind is, kan er helaas niet behandeld worden. Verder mag u tot 4 weken voor de behandeling geen haartjes epileren, harsen of d.m.v. een touwtje verwijderen. Een ‘leeg’ haarzakje kan namelijk geen licht absorberen en daarom ook niet effectief behandeld worden. Er wordt ook gevraagd naar uw medicijngebruik, omdat sommige medicijnen uw huid gevoeliger maken.

Er zijn twee soorten laserkoppen die we kunnen gebruiken voor het definitief ontharen van het lichaam. Een kleine kop en een grote kop. De kleine kop is wat gevoeliger en wordt vaak bij latere behandelingen ingezet om de laatste haartjes weg te krijgen. De grote kop trekt de huid vacuüm, waardoor de haarzakjes dichter bij de energiebron komen te liggen en op die manier effectiever behandeld kunnen worden.

U neemt plaats in de stoel en krijgt een bril op om de ogen te beschermen tegen het licht. De huidtherapeut reinigt het gebied dat behandeld gaat worden en tekent indien nodig het gebied af met een huidpotlood. De haartjes worden afgeschoren, zodat er geen energie verloren gaat en de warmte direct naar het haarzakje wordt geleid. Er wordt, indien nodig, gel op de huid aangebracht en vervolgens wordt de laserkop op de huid gezet. Tijdens de behandeling zal het aanvoelen alsof er kleine elastiekjes tegen uw huid (kleine kop) worden geschoten of u ervaart veel warmte in een keer (grote kop). De behandeling is dus niet pijnloos, maar over het algemeen wel goed te verdragen. Na de behandeling mag de huid, indien nodig, gekoeld worden met een coldpack. Na de behandeling ziet de huid er wat roder uit en er kan lichte zwelling aanwezig zijn. Dit trekt diezelfde dag nog weg.

Resultaat van de behandeling

Ongeveer 2 weken na de behandeling gaan de haartjes uitvallen. Hier merk je zelf vaak niks van. Na iedere behandeling komen er minder haren terug en zijn de haren dunner en minder stug. Gemiddeld zijn er 6 tot 8 behandelingen nodig voor een optimaal resultaat, met tussenpozen van 6 tot 10 weken. Indien de ongewenste haargroei een medische oorzaak heeft, zoals medicijngebruik of hormonale veranderingen, is het mogelijk dat er meer behandelingen nodig zijn en/of onderhoudsbehandelingen.