Laser/IPL ontharen gezicht

Hoe werkt de behandeling?

Laser of IPL ontharen is een geschikte behandeling voor mannen en vrouwen die ongewenste haargroei in het gelaat hebben. Op die manier hoeft u niet meer te scheren, harsen, epileren of ontharingscrèmes te gebruiken. Beide ontharingsapparaten werken alleen op gepigmenteerde haren. Heeft u witte, grijze of rossige haren? Dan is elektrische epilatie een optie voor u.

Tijdens de behandeling wordt het pigment in het haarzakje verwarmd door de energie van de laser. Hierdoor wordt het haarzakjes vernietigd en kan er uiteindelijk geen nieuwe haar meer terug groeien. Er zijn altijd meerdere behandelingen nodig, omdat alleen haren in de actieve groeifase effectief behandeld kunnen worden. Van de buitenkant is het niet zichtbaar in welke fase de haren zitten en daarom is het per persoon verschillend hoeveel behandelingen er nodig zijn.

Hoe ziet de behandeling eruit?

Tijdens het intakegesprek wordt alle informatie besproken en aan u uitgelegd. Het is belangrijk om minimaal 4 weken vóór en 4 weken na de behandeling het behandeld gebied zo min mogelijk bloot te stellen aan zonlicht of een zonnebank. Het dagelijks smeren van minimaal factor 30 is hierbij tevens aan te raden. Als de huid zongebruind is, kan er helaas niet behandeld worden. Verder mag u tot 4 weken voor de behandeling geen haartjes epileren, harsen of d.m.v. een touwtje verwijderen. Een ‘leeg’ haarzakje kan namelijk geen licht absorberen en daarom ook niet effectief behandeld worden. Er wordt ook gevraagd naar uw medicijngebruik, omdat sommige medicijnen uw huid gevoeliger maken

U neemt plaats in de stoel en krijgt een brilletje op om de ogen te beschermen tegen het licht. De huidtherapeut reinigt het gebied dat behandeld gaat worden en tekent indien nodig het gebied af met een huidpotlood. De haartjes worden afgeschoren, zodat er geen energie verloren gaat en de warmte direct naar het haarzakje wordt geleid. Er wordt gel op de huid aangebracht en vervolgens wordt de laserkop op de huid gezet. Tijdens de behandeling zal het aanvoelen alsof er kleine elastiekjes tegen uw huid worden geschoten. Daarnaast zult u de warmte ontwikkeling voelen. De behandeling is dus niet pijnloos, maar over het algemeen wel goed te verdragen. Na de behandeling mag de huid, indien nodig, gekoeld worden met een coldpack. Na de behandeling ziet de huid er wat roder uit en er kan lichte zwelling aanwezig zijn. Dit trekt diezelfde dag nog weg. Indien gewenst, kunt u het behandelde gebied tot die tijd camoufleren met camouflageproducten die tevens de huid kalmeren.

Resultaat van de behandeling

Ongeveer 2 weken na de behandeling gaan de haartjes uitvallen. Hier merk je zelf vaak niks van. Na iedere behandeling komen er minder haren terug en zijn de haren dunner en minder stug. Gemiddeld zijn er 6 tot 8 behandelingen nodig voor een optimaal resultaat, met tussenpozen van 6 tot 8 weken. Indien de ongewenste haargroei een medische oorzaak heeft, zoals medicijngebruik of hormonale veranderingen, is het mogelijk dat er meer behandelingen nodig zijn en/of onderhoudsbehandelingen.

Vergoeding door uw zorgverzekeraar

In veel gevallen kan definitief ontharen in het gelaat worden vergoed door uw zorgverzekeraar. Definitief ontharen wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering en u krijgt hiervoor eenmalig of jaarlijks een vergoeding. De huidtherapeut kan voor u nakijken of u in aanmerking komt voor een vergoeding