Ongewenste haargroei

Wat verstaan we onder ongewenste haargroei?

Ongewenste haargroei is haargroei die je liever niet wil hebben. Dit kan komen doordat de haren dikker of donkerder zijn, in veelvoud aanwezig zijn of aanwezig zijn op lichaamsdelen waar je niet blij van wordt. Ook kan ‘normale’ haargroei voor een individu ongewenst zijn, omdat ze het simpelweg niet mooi vinden of omdat ze geen zin en tijd hebben in het ontharen van het lichaamsdeel.

Soorten ongewenste haargroei

Ongewenste haargroei kan verdeeld worden in verschillende haarproblematiek.

  • Ongewenste haargroei door hormoonverandering of medicatiegebruik (b.v. overgangsverschijnselen)
  • Hypertrichose is een vorm van ongewenste haargroei, waarbij er bovengemiddelde haargroei zichtbaar is op gebieden waar dit in feite normaal is, zoals op de benen, armen, buik en gezicht. Er kan sprake zijn van donsbeharing of juist dikkere haren.
  • Bij hirsutisme is er sprake van toename van haargroei bij vrouwen op plaatsen waar vooral mannen duidelijk zichtbare haargroei hebben. Voorbeelden hiervan zijn snor- en baardharen, borsthaar en haargroei laag op de buik. De haargroei op armen en benen is ook bij hirsutisme meer uitgesproken dan ‘normaal’.

Behandeling van ongewenste haargroei

Ongewenste haargroei kan tegenwoordig goed verholpen worden. Door de komst van ontharingslasers bent u met relatief weinig behandelingen van de haren af. Indien de ongewenste haargroei een medische oorzaak heeft, zoals medicijngebruik of hormonale veranderingen, is het mogelijk dat er meer behandelingen nodig zijn en/of onderhoudsbehandelingen. De ontharingslaser werkt wel alleen op gepigmenteerde haren, maar er is gelukkig ook een behandelmogelijkheid voor de witte en grijze haren.