Pigmentvlekken

Wat zijn pigmentvlekken?

Pigmentvlekken zijn opeenhopingen van pigment in de huid. Deze zijn vaak zichtbaar als lichtbruine tot donkerbruine vlekken. Een andere naam voor deze donkere plekken is hyperpigmentatie. Pigmentvlekken komen meestal voor in het gelaat en op de handen, omdat deze huid het meeste wordt blootgesteld aan zonlicht. Tijdens de geboorte kunnen de pigmentvlekken al aanwezig zijn, maar ook later in het leven kunnen deze nog ontstaan, o.a. door hormonale veranderingen, huidveroudering en zonlicht. Naast donkere verkleuring, kan de huid ook lichte vlekken laten zien. Dit wordt ook wel hypopigmentatie genoemd.

Hyperpigmentaties

Hyperpigmentaties komen voor in allerlei grootte en vormen; van kleine bruine vlekjes tot grotere, bijna zwarte oppervlakten. Bij al deze hyperpigmentaties is de hoeveelheid pigment toegenomen, wat resulteert in een zichtbare opeenhoping van pigment. Hyperpigmentatie komt meestal voor op zonbeschenen delen van de huid, zoals het gezicht, de hals en de handen. De volgende vormen van hyperpigmentatie zijn te onderscheiden:

  • Melasma. Wordt ook wel zwangerschapmasker genoemd, omdat het vaak zichtbaar wordt tijdens een zwangerschap. Vertoont grillige donkerbruine vlekken, met name op het voorhoofd, wangen, slapen en rond de ogen. Kan tevens ontstaan onder invloed van zonlicht.
  • Ouderdomsvlekken. Pigmentvlekken die ontstaan door langdurige blootstelling aan zonlicht. Aanwezig op zonbeschenen delen van het lichaam.
  • Post-inflammatoire hyperpigmentatie. Bruine vlekjes als gevolg van een ontstekingsreactie, zoals acne. Komt vaak voor bij een donkerder huidtype.
  • Poikyloderma van Civatte. Vaak beiderzijds in de hals zichtbaar. Combinatie van algemene roodheid, rode vaatjes en hyperpigmentatie. Ontstaat onder invloed van zonlicht.

Hypopigmentaties

Hypopigmentatie betekent dat er in de huid een tekort aan pigment of pigmenthoudende cellen is, waardoor er witte vlekjes op de huid bestaan. Hypopigmentatie komt minder vaak voor dan hyperpigmentatie en is vaak ook moeilijker te behandelen.

Vitiligo is een voorbeeld waarbij hypopigmentatie zichtbaar is. Dit is een aandoening waarbij het lichaam de pigmentcellen als het ware aan gaat vallen, waardoor het pigment vernietigd wordt. Vitiligo komt het meeste voor op de handen, de voeten en op sterk gepigmenteerde gedeelten, zoals het gelaat. Het is niet aangeboren, maar kan op elke leeftijd ontstaan. Het begint vaak met een klein plekje, wat zich naar verloop van tijd verder uit gaat breiden.

Behandeling van pigmentvlekken

De meest pigmentvlekken zijn doorgaans goed te behandelen, met name hyperpigmentatie. Hiervoor zijn verschillende behandelingen beschikbaar die gericht zijn op het lichter maken van de donkere vlek. Vitiligo is daarentegen lastiger te behandelen. Er zijn verschillende behandelingen die bij kunnen dragen aan het pigmenteren van de huid, maar deze behandelingen vinden plaats in het ziekenhuis en geven niet altijd het gewenste resultaat. De huidtherapeut kan deze lichte vlekken wel camoufleren en u aanleren hoe u thuis deze vlekken kunt camoufleren.