Pigment IPL/Laserbehandeling

Hoe werkt de behandeling?

Een IPL of laserbehandeling voor pigment kunnen we inzetten om hyperpigmentatie in het gezicht of op het lichaam te verminderen. Het is afhankelijk van de kleur, grootte en uitgebreidheid van de hyperpigmentatie of er gebruikt wordt gemaakt van de IPL of de laser. Beide behandelingen bieden hetzelfde resultaat, maar met de IPL kan vaak een groter oppervlak in een keer behandeld worden. De behandeling is gericht op het verminderen van het pigment. De IPL en laser geven een lichtimpuls af in de huid. Deze lichtimpuls zorgt ervoor dat de pigmentvlek verhit wordt, waardoor het pigment zal afbreken. De omliggende huid blijft hierbij intact, alleen de vlek zelf wordt behandeld.

Hoe ziet de behandeling eruit?

Tijdens het intakegesprek wordt alle informatie besproken en aan u uitgelegd. Het is belangrijk om minimaal 4 weken vóór en 4 weken na de behandeling het behandeld gebied zo min mogelijk bloot te stellen aan zonlicht of een zonnebank. Het dagelijks smeren van minimaal factor 30 is hierbij tevens aan te raden. Als de huid zongebruind is, kan er helaas niet behandeld worden. Er wordt ook gevraagd naar uw medicijngebruik, omdat sommige medicijnen uw huid gevoeliger maken.

U neemt plaats in de stoel en krijgt een brilletje op de ogen te beschermen tegen het licht. De huidtherapeut reinigt het gebied dat behandeld gaat worden en tekent indien nodig het gebied af met een huidpotlood. Eventueel wordt er een gel aangebracht, dit is afhankelijk van het soort apparatuur dat wordt gebruikt. Vervolgens worden de instellingen bepaald. De behandeling kan wat gevoelig zijn, maar over het algemeen kunnen de meeste mensen het goed verdragen. Na de behandeling mag de huid, indien nodig, gekoeld worden met een coldpack. Op die manier wordt de warmte sneller uit de huid gehaald en dit voelt vaak comfortabel aan. De pigmentvlek zal er na de behandeling donkerder uitzien dan eerst, dit is een gewenste reactie. De pigmentvlek wordt tijdelijk donkerder door uitdroging van het pigment. Door het afschilferen van de huid normaliseert de kleur in een paar dagen tot 2 weken. De snelheid hiervan is afhankelijk van de diepte van het pigment. Er kan eventueel ook een korstje op de plek komen, ook deze zal binnen een paar dagen tot 2 weken er vanzelf afvallen. Het is belangrijk om hier vanaf te blijven, omdat er anders littekenvorming kan ontstaan.

Resultaat van de behandeling

Na één behandeling is er vaak al een goede verbetering te zien. Vaak zijn er wel meer behandelingen nodig om het gewenste resultaat te bereiken. Het lichaam moet het pigment verder gaan afbreken en op gaan ruimen. Dit duurt vaak eventjes, waardoor het resultaat pas na enkele weken zichtbaar wordt. Om deze reden kan er ook pas na 4 tot 6 weken weer opnieuw een behandeling plaats vinden. Dan is pas duidelijk zichtbaar wat de behandeling heeft gedaan.