Lipoedeem

Wat verstaan we onder lipoedeem?

Lipoedeem betekent letterlijk “vetzwelling”. Het is een symmetrische toename van onderhuids vetweefsel in de benen, heupen en soms ook in de armen. Het komt vrijwel alleen voor bij vrouwen en is vaak erfelijk bepaald. Het komt meestal tot uiting bij hormonale veranderingen, zoals de puberteit of een zwangerschap. Lipoedeem kenmerkt zich door grote hoeveelheden ongelijkmatig verdeeld vet onder de huid, ten gevolge van abnormale toename van vet in de vetcellen. Typisch is dat de voetruggen en de handruggen altijd slank blijven.

Door toename van het vetweefsel kan ook het lymfestelsel onder druk komen staan. Hierdoor ontstaat er een vicieuze cirkel waarin beperkte lymfedrainage en toename van vetweefsel elkaar in stand houden. Hierdoor kan iemand met lipoedeem uiteindelijk lipolymfoedeem ontwikkelen. Bij lipolymfoedeem is er naast de vergrote vetcellen die ongelijkmatig verdeeld zijn, ook sprake van vochtophopingen in het aangedane gebied.

Welke klachten horen bij lipoedeem?

  • Een zwaar en oncomfortabel gevoel in de benen
  • Pijnklachten
    Pijn bij druk (vooral op de scheenbenen)
  • Koud gevoel in de onderbenen
  • Sneller last van bloeduitstortingen

 

Behandeling van lipoedeem

Lipoedeem heeft een chronisch karakter en de behandeling is daarom gericht op het verminderen van de klachten en contourverbetering. Tevens kan de huidtherapeut u thuisadviezen geven om de klachten te verminderen en om erger te voorkomen.