Huidoneffenheden

Wat zijn huidoneffenheden?

Naarmate we ouder worden, komen er op verschillende plekken steeds meer bultjes, hobbeltjes, uitstulpingen of ruwe plekjes. Deze zijn meestal gelokaliseerd in het gezicht, in de hals of op de romp. De meeste huidoneffenheden zijn onschuldig van aard en worden vaak als cosmetisch storend ervaren. Tijdens het intakegesprek zal de huidoneffenheid geïnspecteerd worden en bij twijfel wordt u doorgestuurd naar uw huisarts. Na onderzoek van de huisarts en een schriftelijke verwijzing, kan de goedaardige huidoneffenheid alsnog behandeld worden door de huidtherapeut. Wij nemen graag het zekere voor het onzekere en behandelen geen huidoneffenheid waarvan wij de diagnose niet 100% zeker weten.

Ontstaan huidoneffenheden

Huidoneffenheden ontstaan door plaatselijke opeenhoping van weefsel en cellen. Ze kunnen uit verschillende bestanddelen bestaan, bijvoorbeeld uit bloedvaten, pigment of bindweefsel. De oorzaak is vaak niet geheel duidelijk, maar vaak spelen erfelijke aanleg, overmatige zonexpositie en het ouder worden een grote rol. De meeste huidoneffenheden ontstaan op latere leeftijd, enkele zijn aangeboren.

Soorten huidoneffenheden

Hieronder staan de meest voorkomende huidoneffenheden beschreven. Dit zijn tevens de huidoneffenheden die de huidtherapeut kan behandelen.

  • Ouderdomswratten. Onschuldige plekjes op de huid die bovenop de huid liggen, ruw aanvoelen en licht of donker van kleur kunnen zijn. Ze zijn vooral te vinden in het gezicht, op de rug en onder de borsten, maar kunnen op het hele lichaam voorkomen.
  • Steelwratjes. Gesteeld, rubberachtig en vaak huidkleurig. Ze bevinden zich met name in de hals en oksels, soms in de liezen en onder de borsten en op het ooglid.
  • Dermatosis papulosa nigra. Komen voor op de gepigmenteerde huid. Het zijn donkerbruine/zwarte verheven oneffenheden en zijn een variant van ouderdomswratten.
  • Xanthelasma. Een verdikte geel-witte verkleuring rondom het oog, veroorzaakt door een hoog cholesterol.
  • Kersenwratjes. Klein helderrood bultje, wat ontstaat door een opeenhoping van verwijde, kleine bloedvaatjes op één plek. Ontstaan meestal vanaf het dertigste levensjaar.

 

Behandeling huidoneffenheden

De behandeling van huidoneffenheden is afhankelijk van het soort huidoneffenheid. Er zijn verschillende mogelijkheden, met veelal een mooi cosmetisch resultaat. Klik hieronder op de behandeling en lees meer over de verschillende behandelingsmogelijkheden.