Huidoneffenheden verwijderen

Hoe werkt de behandeling?

Stoort u zich aan bultjes, hobbeltjes, uitstulpingen of ruwe plekjes op de huid? De verzamelnaam voor deze plekjes zijn huidoneffenheden. Ze zijn vaak goed te voelen en worden soms ook als cosmetisch storend ervaren. Ze kunnen op het hele lichaam voorkomen, maar vooral de huidoneffenheden in het gezicht en de hals worden vaak als vervelend ervaren. Gelukkig zijn er verschillende manieren om deze huidoneffenheden te verwijderen, namelijk:

  • Zapper. Een apparaatje waarbij de huidoneffenheid wordt weggebrand.
  • Curettering. Met een scherp rond mesje wordt de huidoneffenheid weg geschaafd. Hierdoor ontstaat een schaafwondje, welke binnen twee weken zal genezen.
  • Laser coagulatie. Door gebruik te maken van een speciale golflengte laserlicht, kunnen laesies snel worden verwijderd.

Hoe ziet de behandeling eruit?

Tijdens het intakegesprek zal de huidoneffenheid geïnspecteerd worden en bij twijfel wordt u doorgestuurd naar uw huisarts. Na onderzoek van de huisarts en een schriftelijke verwijzing, kan de goedaardige huidoneffenheid alsnog behandeld worden door de huidtherapeut.

U neemt plaats in de stoel en de huidoneffenheid wordt ontsmet met huidalcohol. Vervolgens zal deze verwijderd worden met een van bovengenoemde manieren. Bij de zapper en de laser coagulatie voelt u een vorm van stroom op de huid. Dit kan wat gevoelig zijn, maar het is meestal goed te verdragen. Bij de curretage ring voelt u dat de huid wordt afgeschaafd, maar dit is vaak niet pijnlijk. Het is gebeurd voor u er erg in heeft. Na de behandeling blijft er een zwart plekje of een schaafwondje over, afhankelijk van de soort behandeling die is gedaan. Er ontstaat vaak een korstje en na ongeveer 2 weken zal de huidoneffenheid grotendeels of helemaal verdwenen  zijn. Het is belangrijk om van het korstje af te blijven, omdat u anders het genezingsproces negatief kunt beïnvloeden.

Resultaat van de behandeling

Na de behandeling is de huid gladder en egaler. De huid geneest zonder littekenvorming. Meestal is 1 behandeling voldoende, maar soms zijn er meerdere behandelingen nodig. Bijvoorbeeld als de huidoneffenheid ver verheven is boven de huid of als de huidoneffenheden in veelvoud aanwezig zijn.