Lymfoedeem

Wat verstaan we onder oedeem?

Oedeem is een overmatige ophoping van vocht in een bepaald lichaamsdeel. Door het vasthouden van vocht zwelt het lichaamsdeel op. Oedeem kan in principe in het hele lichaam voorkomen, maar wordt vooral vaak gezien in de benen, enkels en voeten. Het is te herkennen aan het achterblijven van een putje nadat je op het opgezwollen lichaamsdeel hebt gedrukt.

Lymfoedeem

Lymfoedeem is een vochtophoping die wordt veroorzaakt door een storing in het lymfesysteem. Deze storing kan zijn aangeboren, men spreekt dan van een primair lymfoedeem. De lymfevaten zijn te klein of er zijn onvoldoende vaten aangelegd. Het komt vaker aan de benen voor dan aan de armen en vrouwen hebben er eerder last van dan mannen. Het oedeem manifesteert zich vaak pas bij de puberteit, tijdens je zwangerschap of in de menopauze.

Een secundair lymfoedeem treedt meestal op na een ernstige beschadiging van de lymfevaten of lymfeklieren als gevolg van een operatie of bestraling. Behalve het lymfevocht, worden ook de eiwitten onvoldoende afgevoerd. Dit kan zijn na een borst besparende operatie of een borstamputatie waarbij de lymfeklieren in de oksel zijn weggehaald. Lymfoedeem begint met een gevoel van spanning in de huid door de zwelling van bijvoorbeeld borst, arm of been.

Klachten die oedeem kan geven:

  •   Moe en zwaar gevoel in de benen of armen
  •   Bruine verkleuringen op de huid
  •   Dunne, kwetsbare huid
  •   Pijn, krampen, branderigheid, jeuk en onrustige benen

Behandeling van oedeem

De behandeling van lymfoedeem is gericht op het reduceren van het vocht en het verminderen van de klachten. Lymfoedeem is helaas chronisch van aard, waardoor er altijd rest-oedeem aanwezig zal zijn. Gelukkig kunnen de klachten wel dusdanig verminderd worden, waardoor u minder belemmeringen ondervindt in het dagelijks leven.